Oral Diagnoz - Radyoloji
Oral diagnoz, diş hekimliğinde ağız hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır.
Ağız içinde sadece çürük dişler ve iltihaplı diş etleri karşımıza çıkmaz. Tüm dünyada kabul edildiği gibi çene kemikleri ve eklemi, tükürük bezleri, dil ve ağız içinde görülen tüm yumuşak dokuların hastalıkları diş hekimliğini ilgilendiren konulardır. Bu yapı ve dokular küçük bir alanı kapsamakla birlikte anatomik olarak karmaşık bir yapı oluşturur. Birçok sistemik hastalık da ağız içinde önemli belirtiler göstermektedir. Örneğin, şeker hastalığında diş eti hastalığı çok cabuk ilerler. Yine ağız içinde sık ve çok sayıda çıkan aftlar, Behçet hastalığının ilk belirtileri olabilir. İşte bu nedenlerle ağız içi hastalıkların teşhisi ve tedavi planlaması ile ilgili ayrı bir ana bilim dalı doğması gerekmiş olup bu görevi Oral Diagnoz ve Radyoloji üstlenmiştir.
Dişleri boyayan maddelerin (Sigara , çay , kahve cola vb.) fazla tüketiminden , eski dolgu,protezler ve kaplamalar,antibiyotik tüketiminden dolayı dişlerde lekelenmeler oluşmaktadır.
Bu lekelenmelerin giderilmesi için uygulanan beyazlatma yöntemi iki şekilde yapılmaktadır.
Klinikte uzman bir hekim tarafından beyazlatıcı ilaç uygulanacak olan bölgeye yerleştirilir ve beyaz renkli ışık belli bir süre tutulur.
İkinci yöntem ise; hastanın evinde uygulayabileceği bir yöntemdir. Hekim ağızdan ölçü alarak kalıp hazırlatır. Hasta kendisi için hazırlanmış olan bu özel kalıbın içerisine beyazlatıcı ilacı yerleştirerek uygulanacak dişlerin üzerine hekimin tavsiye ettiği sürede uygular.